Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
877 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Міцні та десертні білі вина: у чому різниця

Міцні та десертні білі вина: у чому різниця

 

🍷 Особливості та характеристики міцних вин

🍷 Що важливо знати про десертні вина

 

Білі вина залежно від міцності можна розділити на дві великі категорії: десертні та міцні. Десертні виробляються методом часткового або повного бродіння сусла, плодів чи мезги. Зміст етилового спирту у такому продукті становить 12-17% про.

Міцні вина отримують шляхом неповного зброджування та додавання етилового спирту, в результаті вміст цукру в них менше, а спирту більше - 17-20% про.

 

Особливості та характеристики міцних вин

 

Якщо запитати людину про найпопулярніше міцне вино, то в половині випадків буде названо херес, який нерідко називають іспанським «вином з пліснявою». За дотримання виробничої технології продукт містить 3% цукру та 20% спирту. Для набуття хересом легендарного горіхового аромату його витримують у бочках, додають дріжджові бактерії, що утворюють альдегід.

Портвейн - символ Португалії, вино, що містить до 20% спирту та 14% цукру. Алкогольний напій має виражений аромат і смак сухофруктів, який з'являється завдяки дворічній витримці в термокамерах або бочках.

Найближчий "родич" портвейну - мадера, що виробляється на острові Мадейра і має витримку 4 роки. Їй притаманний яскраво виражений аромат гартованого горіха. Класична португальська мадера має співвідношення спирту та цукру 19%: 2%, англійська – 32%: 2%.

Піратське сицилійське вино - марсала, виготовлення якого передбачає додавання етилового спирту та звареного виноградного соку до сусла. В результаті напій отримує цей карамельний присмак.  

 

Що важливо знати про десертні вина

 

Насичений смак десертних вин, що має нотки шоколаду, меду та горіха – це заслуга підсушеного винограду, в якому сік наситився цукром за рахунок згущення. З категорією десертних вин виникає досить багато плутанини, оскільки у міжнародній класифікації вони відсутні як вид, але поділяються на солодкі, напівсолодкі та лікери.

В Англії десертним називається будь-яке вино, яке вживають під час їжі. У США інша градація, до десертного вино відносять при фортеці понад 14% та наявність додаткового підсолоджувача чи алкоголю.

Виробництво вина більш трудомістке, найчастіше використовують два методи:

  • зупинення ферментації;
  • концентрація цукру.

Для припинення ферментації застосовується виноградний спирт, що дає змогу отримати максимально ароматні напої. Також зупинка процесу відбувається при швидкому охолодженні сусла, внаслідок чого вино стає менш алкогольним.

Метод концентрації цукру у винограді реалізується декількома способами: пізнім збиранням урожаю, природним сушінням на сонці, заморожуванням на лозах, а також дією благородної цвілі.

Sauternes (сотерн) - вид білих десертних вин, які виготовляються в регіонах Бордо та Грав з таких сортів винограду, як Семільйон, Совіньйон блан та Мускадель. «Зневоднення» ягід відбувається завдяки впливу Botrytis cinerea (цвілі). Мінімальна міцність сотерну становить 13%, залишковий цукор - 120-220 г/л.

Якщо не заглиблюватися в «технічні» параметри вина, а перейнятися його смаком, то ми бачимо напій з яскравими нотами персика, абрикоса, імбиру і цитрусових. Інтенсивність смаку великою мірою залежить і від витримки, яка може становити від 5 до 30 років. Окремої уваги гідний колір, який можна описати як відтінок старого золота. Сотерни прийнято пити охолодженими до 11 °С, вінтажні екземпляри - до 15 °С.

Токайські вина виготовляються в Угорщині із сортів Люнель, Гарс Левелю та Фурмінт. Як сировина вибирається перезрілий виноград, що містить велику кількість родзинок. Напій витримується протягом 3-5 років, обов'язкова умова – бочка заповнюється не до верху, температура у підвалі – 8-14 °С.

Культура виробництва мускатних вин відома ще давнім римлянам та грекам. Для виготовлення використовується виноград сортів Мускат білий, алеатіко. Розлив здійснюється після нетривалої витримки в 2-3 роки. Яскраві представники цієї категорії: "Мюскат де Фронтіньяна", "Москато ді Сіракуза", "Самоса", "Кефалії", "Москател де Сетюбал".

Світ десертних вин воістину величезний, крім того, технології не стоять на місці, тому на виставках з'являються нові смакові комбінації.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner