Розливні напівсолодкі столові вина: сорти
Український ринок пропонує багатий вибір такої продукції, як вітчизняні напівсолодкі розливні столові вина від виробника. Ці алкогольні напої давно стали частиною нашої культури та вживаються у зв'язку з різними урочистостями у більшості сімей. Зробити вибір конкретного продукту в магазині складно, але можливо, адже пляшки мають впізнавану форму та добре помітні етикетки. Але продукція на розлив – зовсім інша річ. Щоб вдало вибрати розливні столові вина, напівсолодкі, сухі чи десертні, потрібні мінімальні знання про сорти даної продукції.
Якісні розливні напівсолодкі столові вина: що це
Хоча розливні напівсолодкі столові вина вважаються найпростішим різновидом, це зовсім не означає, що такий напій не може мати яскраво виражену індивідуальність. Насправді поняття «їдальні» передбачає стовідсоткову натуральність інгредієнтів, а також природний процес бродіння. Готовий напій має мінімальну частку спирту та цукру. Фортеця такого вина на розлив варіюється від 9% до 14%, залежно від конкретної рецептури. А ось насолода залежить від того, до якої категорії належить конкретне розливне столове вино. А воно може бути:
- сухим (не більше ніж 0,3%);
- із залишковим вмістом цукру (до 1%);
- напівсухий (від 1% до 2,5%);
- напівсолодкий (від 3% до 8%).
Таким чином, розливне напівсолодке столове вино від виробника є напоєм червоного, білого або рожевого кольору, з міцністю 9-14% і вмістом цукру в 3-8%.
Червоні, білі, рожеві напівсолодкі тихі вина на розлив
Загалом усі вина, розливні від виробника або пляшкові зі звичайного супермаркету, поділяються на тихі та шипучі. Останні містять вуглекислоту (найяскравішим прикладом є традиційне новорічне шампанське). Так ось, столові вина на розлив належать до категорії тихих вин. Вони можуть мати будь-який колір, від насиченого темного рубінового до пастельного рожевого, а також солом'яного і зеленуватого. Напівсолодкі вина є найбільш популярним напоєм, оскільки вони:
- коштують найдешевше;
- мають м'який смак;
- не нудотні та не «оцет»;
- відрізняються великою різноманітністю ароматів;
- відмінно поєднуються з будь-якими стравами.
Останній пункт потребує певного уточнення. Хоча розливні напівсолодкі столові вина і справді не вимогливі у виборі гастрономічної компанії, дотримуватися основних правил все ж таки варто. Червоне м'ясо, свинина та дичина краще поєднуються з червоними винами, тоді як напій білого кольору повністю розкриває свій потенціал у компанії риби та морепродуктів. Найбільш універсальним вважається рожеве вино.
Напівсолодкі вина, що містять вуглекислоту, а також кріплені
Ви можете зустріти позначку «напівсолодке» не тільки на розливних столових винах від виробника. Так позначають кріплені десертні вина (один з різновидів), а також шипучі напої, що містять вуглекислоту. Жодне з цих вин не є столовим, що в першому випадку означає наявність додаткового спирту та цукру, які вводяться окремо. У другому випадку напій може бути як повністю натуральним, виготовленим природним шляхом, так і присмаченим цукром, ароматизаторами або газованим штучним способом.
Сортові та купажні напівсолодкі столові вина від виробника
Також при виборі напівсолодкого столового вина на розливи варто звернути увагу на матеріали його виготовлення. Будь-яке вино може бути як сортовим, так і купажним. Сортові напівсолодкі вина виготовляються із сировини одного сорту, яка може походити з одного або кількох регіонів. Перший варіант вважається кращим, оскільки дозволяє зберігати приблизно однаковий смак. Купажні напівсолодкі столові вина виготовлені із суміші винограду різних сортів.
У будь-якому випадку, вибираючи напівсолодке розливне столове вино, краще звернути увагу на виробника. Тільки в цьому випадку ви можете бути впевнені, що опис напою, вказаний на вебсторінці або пляшковій етикетці, дійсно буде відповідати дійсності.
- У чому докорінна відмінність вина з троянди від виноградногоВина в пляшках з троянди🌹 та з винограду🍇: походження, головні особливості та головні відмінності шляхетних напоїв.
- Які сорти винограду найбільше підходять для рожевого вина🍷У чому відмінності рожевих вин?🍷Чи можуть рожеві напівсолодкі вина бути з різних сортів винограду?🍇 Які основні переваги рожевих вин? Про все у статті.