Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 7 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
746 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Білі сухі вина у пляшках: про що говорить післясмак

Білі сухі вина у пляшках: про що говорить післясмак

Саме білі сухі вина у пляшках вважаються алкогольним напоєм, який можна вживати (у дуже обмежених кількостях, звичайно ж) навіть якщо у людини є проблеми з печінкою. І це твердження не є безпідставним. На відміну від червоних, білі вина мають меншу калорійність, знижений вміст спирту і легкість, повною мірою характерною тільки для цих напоїв. Крім того, не варто забувати та про корисність продукту. При помірному вживанні біле сухе вино в пляшці позитивно впливає на серцево-судинну систему, пам'ять і здоров'я в цілому. Цілющий ефект пов'язаний з великою кількістю вітамінів та мікроелементів, корисних для людського організму.

Зараз український ринок не відчуває браку такої продукції, як білі сухі вина у пляшках. Причому товари представлені в найширшому ціновому діапазоні. Попри це, підібрати потрібне до смаку вино зовсім непросто.

 

Як визначити якість білого сухого вина у пляшці

 

 

Визначити якість білого сухого вина у пляшці повною мірою неможливо, поки пробка залишається на місці. Це пов'язано з тим, що такого стандарту, обов'язкового для будь-якого якісного вина просто не існує. Звичайно, вміст цукру в сухих винах не перевищує 0,3 г/л, проте навіть цей діапазон залишає простір для маневрів. Різні вина можуть мати різну кількість цукру, що, звичайно, вплине на смак в цілому.

Адже ці напої, окрім легкості, характеризуються виключно насиченим та багатим букетом ароматів. Тому білі сухі вина у пляшках можуть мати присмак:

  • фруктів та ягід;
  • спецій та десертів;
  • трави та квіти.

Нарешті, можливі різні комбінації всіх перерахованих вище смаків. Така різноманітність вражає уяву.

Хотілося б сказати, що оцінити якість напою можна за кольором. Але тут картина аналогічна. Білі сухі вина реалізуються у прозорих скляних пляшках, відтінок оцінити цілком можливо. Ось тільки напій може бути:

  • майже прозорим;
  • бурштиновим;
  • золотистим;
  • жовтим;
  • солом'яним;
  • з відтінком зелені.

Одним словом - існує безліч якісних білих вин різних кольорів. Тож оцінити якість без дегустації просто неможливо.

 

Дегустація для чайників: вид, запах, смак та «хвіст»

 

 

Через різноманітність смаків, навіть дуже якісні білі сухі вина у пляшках сподобаються далеко не всім людям. При виборі такого благородного напою індивідуальні переваги мають вирішальне значення, тому потрібно куштувати вино. Найкраще вдатися до простої дегустації. Вона передбачає:

  • візуальний огляд;
  • вдихання ароматів;
  • ознайомлення зі смаком;
  • посмак.

У першому випадку зазвичай оцінюється прозорість напою. Хороше біле сухе вино у пляшці має бути яскравим та чистим, незалежно від відтінку. Якщо на дні келиха виявляться прозорі чи матові світлі кристали – не біда. Це лише тартрати, що утворюються внаслідок хімічної реакції між винною кислотою і калієм. Їх наявність означає лише те, що біле сухе вино в пляшці зазнало впливу низьких температур і перепад був досить різким.

 

 

Інша справа – каламутна та тьмяна рідина, це погана ознака.

Аромат вдихається, щоб відчути запах напою. І ось із цього моменту всі подальші кроки дозволяють дати суто суб'єктивну оцінку. Хтось любить квіткові нотки, а хтось – фруктові. Комусь до вподоби складні композиції, а комусь подобаються букети з яскраво вираженим смаком.

Однак у посмаку є один параметр, який актуальний для різних вин. Йдеться про кількість "хвостів" (з французького Caudalie).

 

Каудаль: одиниця виміру посмаку

 

 

«Хвіст» або каудаль є одиницею вимірювання посмаку і дорівнює одній секунді. Коли ми п'ємо або навіть просто дегустуємо біле сухе вино з пляшки, не ковтаючи його, смак та аромат осідають на небі, язику тощо. Як тільки напій залишає ротову порожнину, можна починати вважати "хвости". Вважається, що в особливо якісних вин посмак може тривати понад 20 каудалів. І в процесі композиція продовжує розкриватися, виявляючи нові та нові ноти аромату, поки посмак не завершується.

Однак тривалість – не показник якості. Є «вина», посмак яких міг би бути й коротшим.

 

Посмак білого сухого вина: сама суть

 

 

Таким чином, посмак дуже важливий. Досить спробувати невідповідне особисто вам або просто неякісне вино, щоб повною мірою оцінити важливість цього параметра. Навіть якщо смак із запахом сподобаються, неприємний присмак, що залишається на язику, знищить усі задоволення на корені. В ідеально підходить вам напою все і повинно бути ідеальним, будь то смак, запах або посмак.

Також його тривалість та гармонійність посмаку дозволяє оцінити збалансованість букета білих сухих вин у пляшках.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner