Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
785 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Про що говорить осад у сухому білому вині

Про що говорить осад у сухому білому вині

Раніше до появи сучасних технологій винний камінь зустрічався дуже часто і у великій кількості. Тому фахівцями була придумана пляшка з виїмкою на дні. Завдяки такому пристрої можна побачити кількість такого осаду по її краях. Варто пам'ятати, що він може випадати як у червоному, так і білому вині, незалежно від ступеня його витримки. Про це й поговоримо далі.

Якісні білі сухі вина у пляшках можна придбати безпосередньо від виробника, що дозволяє недорого отримати натуральну продукцію. Кожен виробник, який дорожить своєю репутацією, на свою продукцію надає сертифікат, тому його наявність свідчить про відмінний смак та аромат напою.

За своєю природою винні відкладення можуть бути фізико-хімічними та мікробіологічними. Другі негативно позначаються на смак і аромат напою, оскільки є залишковими продуктами бродіння і можуть мати вигляд пластівців сірого кольору. Часто такі відкладення можуть утворюватися домашньому вині.

 

Сухі білі вина в пляшках і винний камінь

 

Мініатюрні кристали на дні пробки або пляшки можуть свідчити про тривале дозрівання благородного напою. Білі сухі вина у пляшках можуть мати його невелику кількість, що є нормою. На вигляд такі кристали можуть нагадувати частинки цукру або битого скла. У білому сухому вині вони можуть утворюватись у вигляді прозорих кристалів у формі призми.

Швидкій освіті кристалів сприяє температурний метод очищення, в процесі якого вино охолоджується до 0 градусів. Варто розуміти, що вина з тривалою витримкою у пляшках можуть містити всередині посудини незначний наліт на склі.

Деякі сорти вин виробник може спеціально витримувати, щоб напій міг насититись дубильними речовинами, але в більшості випадків його відфільтровують.

 

Як утворюється осад у білому вині та чи впливає він на здоров'я

 

Невеликий осад у білому вині може бути й утворюватися природним способом. У натуральному вигляді ягоди у своєму складі мають кислоту, яка під час приготування вина в період бродіння з'єднується з кальцієм та калієм, що сприяє формуванню твердих мікрочастинок.

У закритих пляшках хімічний процес припиняється, повільно кристалізація відбувається далі. Тому наявність твердих мікрочастинок на дні пляшки з вином свідчить про довгу витримку вина. У молодому напою його не повинно бути. Таке тільки іноді трапляється, але в цьому випадку їх наявність може спотворювати смак вина.

Варто розуміти, що для організму такі кристали небезпеки не становлять, оскільки у складі натуральних мікрочастинок міститься безліч корисних елементів, які не впливають на смак та аромат благородного напою.

Сухі білі вина у пляшках можуть містити на дні кристали, що виглядають не естетично. При великому вмісті калію у вині з'являється осад у вигляді великих кристалів, які добре видно в колекційних напоях.

Деякі типи напоїв, наприклад французьке «Бордо» має у складі більше осаду проти іншими видами, оскільки воно піддається мінімальної фільтрації. Вважається, що нефільтроване вино продовжує розвиватися в пляшці, а його смак і аромат стає все більш насиченим, попри наявність осаду на дні.

 

Що робити з осадом у сухому білому вині

 

 

За кілька днів до заходу сухе біле вино у пляшці, якщо воно розташовується горизонтально, слід поставити у вертикальне положення, щоб осад розташувався на дні.

Перед подачею напій можна акуратно перелити в прозору посудину, використовуючи марлю. Багатьох відлякує наявність осаду у вині, але він є хорошим фактором і індикатором натуральності напою, оскільки виробник, що дорожчає репутацією, не використовує методи холодної фільтрації та стабілізації. Таким чином зберігається тонкий аромат та смак напою.

Варто розуміти, що в магазинному вині осаду не може бути, оскільки вино проходить кілька стадій фільтрації. Якщо все ж таки в магазинному продукті він присутній, це може свідчити про не герметично закриту пробку або порушення технології зберігання.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner