Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
830 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Міфи та легенди пов'язані з вином

Міфи та легенди пов'язані з вином

Важко знайти демократичніший напій, ніж розливні вина. Червоні та білі, напівсолодкі та лікерні, ординарні, столові, десертні – величезна різноманітність є однією з причин того, що кріплений напій має високий попит. Зрештою, кожен може знайти продукт на свій смак. Вина на розлив ще популярніша, що продукція у пляшках. Річ у тому, що таким чином напій пропонують виробники. А кожен шанувальник Діоніса в курсі, що найвірніший спосіб знайти хороше вино – це знайти відповідального виробника.

Однак у цій статті ми поговоримо не лише про якість цих алкогольних напоїв або про те, де в Україні можна знайти правда справжнє вино за розумною ціною. Наша сьогоднішня тема пов'язана з легендами та міфами, які оточують усі вина без винятків. І ще трохи з забобонами, яким схильні багато людей.

 

Десертні, кріплені, ординарні розливні вина по всьому світу

 

Варто сказати, що розливні вина з'явилися дуже давно. Ті ж греки добре пили цей хмільний напій ще до Троянської війни. Тому не дивно, що своя особлива рецептура була у кожному куточку земної кулі. З чого тільки не готували вина на розлив, що тільки не додавали. Виноробство вимагало не тільки виноградних ягід, але також різних трав, квітів, горіхів, меду, фруктів, а де-не-де справа доходила і до кактусів. Одним словом – що під рукою було, все річ.

Зрозуміло, що перші вина сильно відрізнялися від своїх сучасних аналогів. На зорі виноробних часів був кріплених напоїв чи поділу на ординарні, столові, десертні. А ось напівсолодкі та лікерні були (хоча навряд чи так називалися). Насамперед тому, що багато хто пив розливні вина інакше. Наприклад, у Греції було заведено додавати до напою мед, горіхи, спеції.

 

Столові червоні напівсолодкі та лікерні вина на розлив та релігія

 


Оскільки вина на розлив виникли давно і були всюди, не дивно, що вони стали частиною міфології. У ті часи суспільства були полі релігійними, тому багато явищ і професії неминуче знаходили своїх покровителів. Божественних, зрозуміло. Або, як мінімум, чарівних. Хто не знає Діоніса і не в курсі про Вакха та пов'язані з ним вакханалії?

 

 

В принципі, яку релігію не візьми, там буде хтось, хто:

  • винайшов вино;
  • дарував виноградну лозу людям;
  • опікується виноробством;
  • дуже любить випити і все перелічене вище.

Політеїзм поступився місцем монотеїзму, а розливні вина здебільшого нікуди не поділися. Християнство як одне з великих монотеїстичних вірувань зробило червоне вино частиною дуже значних обрядів.

 

 

Адже син Божий перетворює воду саме на цей напій. Легенда про те, як Ісус Христос нагодував і напоїв величезну кількість людей, використовуючи всього пару хлібів і глеків з вином, теж добре відома.

У православ'ї активно використовують червоне десертне вино. Йдеться про знаменитий кагор. До речі, цей напій не тільки практично лікерний, він настільки солодкий, але ще й кріплений.

Однак багатобожжя не пройшло безслідно. Навіть католики, якими завжди були ірландці, зберегли клураканів. Ці дідки в червоних куртках стежили за збереженням вина в льохах і, звичайно, обов'язково перевіряли його якість. Вважається, що клуракан переїжджає на нове місце разом із господарем, але йому потрібно надати бочку вина на розлив.

 

 

До речі, вітчизняний домовик, крім іншого, доглядав і процес виготовлення столового ординарного вина, яке багато селян робили вдома.

 

Чому розливні вина – напій богів

 

Щоб зрозуміти, чому вино на розлив, якість якого точно були не так добре, як сьогодні, мала таку шану, що вважалося напоєм богів, потрібно чітко представляти реалії того часу. Навіть дуже охайні греки та римляни, відомі своїми термами, все ще жили в умовах антисанітарії.

А розливне вино містить алкоголь. Нехай і не дуже багато, якщо порівнювати з міцнішими напоями або навіть із сучасними десертними, лікерними і особливо кріпленими винами. Але явно більше, ніж у свіжому соку чи звичайній воді. Сирій воді, адже традиції, пов'язаної з кип'ятінням, просто не було. Якщо чай десь уже й пили, то тільки на території сучасного Китаю.

Таким чином, вино використовувалося не тільки для звеселення духу або шанування відповідних божеств, але і як найпростіші ліки та безпечніше пиття.

 

Де в Україні купити справжні розливні вина

 

 

Серед забобонів, пов'язаних із розливним вином в Україні, є один особливо шкідливий. Червоні та білі, кріплені та столові, ординарні, лікерні, десертні вина на розлив не гірше, ніж у пляшках. Ні краплі. Вибираючи цей алкогольний напій для свята, звертайте увагу на якість продукту, а не на його упаковку. Зрештою, у вітчизняних супермаркетах представлені винні напої (які жодного разу не вина) у дуже гарних, «правильних» пляшках. І стоять вони, як правило, просто серед справжніх вин.

Найпростіше зробити правильний вибір, звернувшись до виробника. Тут подвійний зиск: і ціна нижча, і характеристики вина на розлив максимально достовірні.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner