Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
785 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Чим принципово відрізняються італійські та французькі вина?

Чим принципово відрізняються італійські та французькі вина?

Франція й Італія створюють найпопулярніші вина в усій Європі. Це твердження легко перевірити, заглянувши на полиці винних магазинів. На них переважатимуть бордо та бургундське, п'ємонтське та тосканське. Італійські та французькі вина мають низку істотних відмінностей, який і сформував щільні ряди шанувальників.

Справедливо буде зазначити, що кожна третя пляшка вина у світі виробляється в Італії. У країні зареєстровано понад 30 000 виробників, проте підкорення міжнародного ринку відбулося порівняно недавно. Активний експорт почався тільки у 20 столітті, раніше італійці були орієнтовані на внутрішній ринок. Французькі пляшкові вина відомі у світі кілька століть.

Ключова відмінність французьких вин — це термін витримки. Пляшкові вина Франції заведено пити через кілька років після виробництва. За цей термін вони визрівають і набувають унікальних смакових нот. Італійські вина в пляшках надходять на реалізацію вже через пів року.

 

Відмітність червоних пляшкових вин

 

Італійські вина в пляшках більш фруктові, мають чітко окреслені індивідуальні ноти, які добре помітні залежно від місця росту. Сухі французькі вина в пляшках сухіші, це робить їх танінішими та різкішими. Винятком із цього твердження можна назвати бургундські піно нуари.

Італійські північні червоні пляшкові вина більш кислотні. Южні регіони більш сонячні та теплі, тому вина мають об'ємний смак із меншою терпкістю. Італійці здебільшого віддають перевагу червоні сухі пляшкові вина, але можна натрапити на досить популярні напівсолодкі та навіть солодкі. Неодмінно варто оцінити смак Amarone, Recioto, Primivito di Manduria Dolce Naturale.  

 

Порівняння білих французьких та італійських вин у пляшках

 

Вибір французьких білих вин воістину величезний: натурально-солодкі, сухі, ігристі, мінеральні, кріплені, з витримкою в бочці й без. У цій ніші французи справедливо можуть вважати себе законодавцями винної моди. Наприклад, легендарне «Шардоне в дубі» було швидко підхоплене, зокрема й італійцями. Однак через відмінності клімату італійський варіант пляшкового вина грубіший і менш елегантний.   

На особливу увагу варті французькі білі ігристі вина, які не обмежуються регіоном Шампань. Гідна альтернатива — Cremant de Bourgogne і Cremant d'Alsace. В Італії цікаві смакові винні ноти переважно зосереджені в північних регіонах.

 

Регіональні особливості італійських пляшкових вин

 

 

Сицилійські пляшкові вина вирізняються свіжістю й мінеральністю, пов'язано це з особливостями ґрунту. Особливо яскраві характеристики помітні у винах, які вирощені поблизу Етни. Пляшкові вина цього регіону мають відчутні фруктові ноти, відтінки польових квітів і спецій. Воістину відчути різноманітність смаку можна саме в сухому сицилійському вині.   

Вина в пляшках із регіону Венето мають високу кислотність і мінеральність, у них домінують ноти квітів, зелених яблук і цитрусових; у категорії рожевих пляшкових вин — полуниця та малина.

 

Особливості вин регіонів Франції

 

 

Пляшкові вина регіону Жюра мають освіжний смак, чудово поєднуються з морепродуктами та рибними стравами. Смак і аромат досить м'які, у деяких сортах відчуваються цитрусові нотки.

Пляшкові вина регіону Шампань відомі нотками яблука, мигдалю, мандарина та лакриці. Бургундія — легендарне виноробне місце, у всьому світі асоціюється з класичним червоним сухим вином. Пляшкові вина вирізняються делікатністю танінів і м'яким смаком, у них можна вловити аромати скошеної трави, ноти яблука та маракуї.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner