Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
863 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Червоні напівсолодкі вина: смак, аромат, характерні риси

Червоні напівсолодкі вина: смак, аромат, характерні риси

Червоні напівсолодкі пляшкові вина марочні та білі столові ординарні, кріплені, десертні, напівсухі, рожеві, ігристі, Каберне, Кагор, Брют — тисячі неповторних уподобань, сотні відомих і не дуже марок, і безліч неймовірних історій створення стоять за всім цим. І якщо вже мова зайшла про історію, то з неї, мабуть, треба розпочати.

Де і коли вперше почали давити з виноградних ягід сік, а тим більше хто — на жаль, історія ні місць, ні імен героїв не зберегла. Однак точно відомо, що в Дамаску було знайдено прес, вік якого, за оцінкою вчених, становить 8 тисяч років. А навчилися люди робити вино з дикого винограду, на думку тих самих учених, зовсім випадково — спробувавши виноградний сік, що забродив на спеці.

Головними виноробними центрами давніх часів була Месопотамія, Сирія та Закавказький регіон, звідки вино вже було привезено до Єгипту та Фінікії, а у II тисячолітті до нашої ери – до Греції, де воно й отримало таку відому назву – напій богів. Ще давньогрецький бог лікування, син Аполлона та німфи Короніди Асклепій, що зцілює хворих і повертав до життя померлих, говорив: — «Навіть сила богів не така велика, як рятівна сила вина». А Діоніса, бога виноробства та рослинності шанували не менше, ніж Апполона.

У Стародавньому Римі, в якому вино також відносили до ліків, воно набуло ще ролі ласощів і навіть платіжного засобу. На відміну від древніх греків, що підмішували крейду і прянощі, римляни стали виводити нові сорти винограду і навчилися робити вина без жодних добавок.

За даними департаменту статистики OIV (Міжнародної організації з виноградарства та виноробства), за останні десятиліття обсяг виробництва червоних вин хоч і скоротився, але все одно становить близько 43% загальносвітового споживання. А за твердженням деяких лікарів — червоні сорти вин, включаючи червоні напівсолодкі пляшкові вина, є більш корисними (при правильному та помірному вживанні, звичайно ж), ніж білі та рожеві. Не заглиблюватимемося в маркетинг та інші науки, а розглянемо суто зі споживчого боку, які властивості, аромати та характерні особливості роблять червоні вина червоними та настільки затребуваними.

 

Що визначає напівсолодке червоне вино та які його характеристики?

 

 

Однією з основних класифікацій вин є класифікація за кольором:

  • червоні;
  • білі;
  • рожеві.

Колір може сказати багато про що: виноград, з якого вино виготовлено, молоде воно або вже витримане, було схильне до оксидації чи ні.

Під категорію червоних, включаючи червоні напівсолодкі пляшкові вина підпадають відтінки від світлого до темного - блідо-червоні, рубінові, цегляні, фіолетові, чорнильні з пігментацією різної насиченості. при ферментації вина та його витримці.

У більшості сортів винограду сік безбарвний. Таким чином, щоб зробити вино червоним, шкірка винограду, що містить природний барвник, повинна залишатися разом із соком протягом усього процесу бродіння або хоча б його частини, разом із кольором зі шкірки. у вино переходять і таніни, що містяться там, які є однією з ключових відмінностей червоних вин від інших. — сухого поколювання в роті та в задній частині горла.

Також відмінними рисами червоних вин є:

  • підвищений вміст алкоголю (спирт 8-15 °);
  • щільніша консистенція;
  • інший ароматичний профіль та велика складність.

Не менш важливим класифікатором є так званий залишковий цукор, тобто той, який залишився у вині після завершення технології виробництва (ферментації та витримки). своєї зрілості та іншого. Наприклад, у ягід сорту Шардоне цукру менше порівняно з Мускатом.

За залишковим цукром вина поділяються на:

  • сухі: залишковий цукор ≤ 4 г/літр
  • напівсухі: залишковий цукор від 4 до 18 г/літр
  • напівсолодкі: залишковий цукор від 18 до 45 г/літр
  • солодкі: залишковий цукор ≥ 45 г/літр

 

 

Як видно, червоні напівсолодкі пляшкові вина знаходяться між сухими та солодкими сортами. На відміну від своїх перерахованих аналогів, вони зберігають вагому (усереднену між першими та іншими) кількість залишкового цукру після ферментації. Це наділяє їх чудовим смаком, що не є ні сухим, ні нудотно солодким. Червоні напівсолодкі пляшкові вина зазвичай «гладкі», «округлі», і п'ються дуже легко завдяки легшому тілу та яскравій кислотності. Вони ідеально підходять тим, хто вважає сухі занадто в'яжучими або тим, хто віддає перевагу нотці солодощі та свіжості в глотці. Тонкий смаковий профіль, котрий подобається широкому колу людей, робить їх універсальним варіантом для поєднання з широким спектром продуктів. Вони чудово доповнюють збалансованою насолодою солоні страви, сири, смажене м'ясо, гостру азійську кухню та пікантне барбекю. Солодощі та кислотність червоних напівсолодких вин можуть посилити також смаки багатьох десертних страв, таких як шоколадний торт, ягідні тарти та ласощі на основі фруктів. Отже, коли захочете червоного, досліджуйте це чудове царство.

 

 

У смаку червоних напівсолодких пляшкових вин очікується всього чого завгодно - від стиглих фруктів з нотками ожини до відтінків шоколаду. У більшості, це ряд фруктових ароматів, включаючи стиглі ягоди, вишню та сливи, підкреслені тонкими відтінками спецій та квіткових нот. Насолода посилює фруктовість, врівноважуючи кислотність, що призводить до гармонійного та доступного смакового профілю, який подобається багатьом любителям вина.

 

Коротко про процес виготовлення червоних напівсолодких пляшкових вин

 

Виробництво напівсолодкого вина починається зі збирання винограду, який потім пресується. Виноград піддається холодній мацерації, а сік повинен ферментуватись протягом кількох днів при контрольованій температурі, щоб максимально зберегти вираженість сортів винограду, що використовуються у виробництві.

 

 

Ферментація - найважливіший момент, на який слід звернути увагу, щоб отримати той рівень солодощі, який потрібний. Саме на цьому етапі процесу виноробства натуральні цукри, присутні у винограді, за відсутності кисню перетворюються на етиловий спирт. У разі виробництва червоних напівсолодких пляшкових вин, як правило, бродіння закінчується різким зниженням температури, що залишає у вині досить багато залишкового цукру, який багато в чому відповідатиме за характерний смак.

 

Як визначити червоне напівсолодке пляшкове вино від підробки

 

Тільки продегустувавши, можна зрозуміти, червоне напівсолодке пляшкове вино перед вами чи інше. Напівсолодкі матимуть помітну, але не переважну насолоду, яка врівноважується кислотністю, створюючи приємне відчуття у роті. Другий критерій – маркування. Там може бути вказаний виробником рівень солодощі вина такими термінами, як «напівсолодке», «напівсухе», «сухе», «солодке».

Не відкриваючи пляшки дізнатися на вигляд якість червоного напівсолодкого пляшкового вина — завдання важкоздійсненне. Хоча тут є кілька порад, які стануть у нагоді.

Перше, на що треба звернути увагу, — сама пляшка. Чудернацькі і витіюваті її форми про хорошу якість вмісту ще не свідчать. Швидше, навпаки, таким маркетинговим трюком часом можуть грішити ті, кому нема чим похвалитися більше. Але задля справедливості, варто сказати, що виробники дорогих вин у спробі захиститися від фальсифікату цілком можуть, а часом навіть змушені дозволяти собі таке дороге задоволення, поряд з нанесенням голограм і відбитків дат виготовлення і виноградників на пробці.

Друге — етикетка червоного напівсолодкого пляшкового вина, як і будь-якого іншого. Тут теж не обов'язкова складність форм та надмірний лиск. Цілком припустимо і простий дизайн. Головне, вона повинна бути якісно виконаною, без потоків клею, обов'язково з чітким шрифтом, що читається, яким вказується склад, вміст спирту і цукру, країна-виробник і завод-виробник, дата випуску. Причому, слід звернути увагу, що все це має бути нанесено саме на етикетці, а не деінде.

 

 

Третє – пробка. Навіть у недорогих вин вона не повинна бути пластиковою, тому що вино має дихати. Корками короткої довжини закупорюються молоді вина, довгими вина з витримкою. Виробники дорогих вин можуть виготовляти пробки із цілих шматків коркового дерева. Але навіть у продукції простіше вона не повинна кришитися на дрібні шматочки при відкритті.

І, мабуть, головне — шукайте вина від виробників, відомих своєю прихильністю до якості та майстерності. Крім того, читання оглядів, пошук рекомендацій з перевірених джерел інформації та вивчення різних стилів та врожаїв, можуть допомогти знайти виняткові червоні напівсолодкі пляшкові вина, які будуть відповідати вашим смаковим уподобанням та бюджету.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner