Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
899 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Чому келихи бувають такі різні?

Чому келихи бувають такі різні?

В Україні дуже поширений такий алкогольний напій як вино. Причому в країні не тільки активно споживають різні марки, але можна знайти та вина від виробника. У цьому, хоча популярність напою велика, культура його розпиття перебуває в дуже посередньому рівні. Максимум, що знає середньостатистичний споживач, це те, що червоні напівсолодкі вина в пляшках відмінно підходять до м'яса, а білі напівсолодкі вина в пляшках - ідеальні для риби, сирів і морепродуктів. Насправді цей напій не такий простий. Як і інші продукти, що прийшли до нас із глибини віком, вина є окремою філософією з великою кількістю правил та аксесуарів.

У цій статті ми залишимо питання гастрономічної гармонії та звернемося до іншого аспекту, який є найважливішою частиною процесу вживання вина. Загалом ми поговоримо про посуд для цього напою, а також про те, чому ж келихи для різних вин теж дуже різні.

 

Посуд для білого, червоного вина: історія

 

Виноробство з'явилося на зорі людської цивілізації, так що його історія і справді дуже давня. При цьому посуд, який ми апріорі вважаємо єдино придатним для червоного або білого напівсолодкого вина, існує лише близько трьох сотень років. Навіть пляшки йому виникли недавно. До цього напій вирушав від виробника у глиняних ємностях.

Ємності, в які розливали цей напій, насамперед дуже різноманітні, їх форма та матеріали залежали від культурних особливостей регіону. Наприклад, грузинські вина на батьківщині пили зі спеціально оброблених рогів, у Європі для цього використовувалися дерев'яні та металеві кухлі, а також кубки. А в Азії для цих цілей були мініатюрні піали з бамбука, порцеляни чи нефриту, ті самі, що й для чаю.

А ось звичні келихи стали популярними лише на початку вісімнадцятого століття, коли нові технології дозволили виробляти красивий і доступний кришталь.

 

На що впливає форма келиха для вина

 

 

Зверніть увагу, що сучасні форми келихів - теж новоділ. Здебільшого вони були розроблені не більше 150 років тому. Розвиток технологій, а разом з ним і розвиток рівня життя, зробив подібні дослідження можливими, а їх результати – затребуваними.

При цьому, як для червоних напівсолодких вин, у пляшках або на розлив від виробника, так і для білих побратимів, форма ємності для пиття дійсно має значення. Справа в тому, що, залежно від особливостей напою (колір, міцність, насолода), залежить і хімічний склад, і ароматична композиція.

Спеціальні келихи для білих напівсолодких вин у пляшках дозволяють повністю розкрити аромат, характерний саме для цього напою. Те саме актуально і для інших сортів вина.

 

Які келихи потрібні для білого напівсолодкого вина у пляшках

 

У сучасних келихів, у тому числі та для білого напівсолодкого вина у пляшках, безліч моделей. Причому кожна має свою назву. Якщо ви новачок, найкраще орієнтуватись на форму. Класичні келихи для тихих білих вин мають тонку високу ніжку й овальну, трохи витягнуту форму. Верхній край трохи звужений, що дозволяє зберегти легкий аромат. Об'єм чаші до 400 мл, при цьому корисний об'єм менший. Також треба пам'ятати, що біле, як напівсолодке, і сухе вино наливають потроху, але часто.

 

Червоні напівсолодкі вина у пляшках: які келихи приготувати

 

У червоних напівсолодких винах у пляшках більше дубильних речовин, а їх смак і аромат набагато інтенсивніші. Такому напою потрібно більше контакту з повітрям і при подачі він може бути теплішим, ніж біле вино. Тому келихи для червоних вин мають більший об'єм – від 500 мл до 700 мл. При цьому корисний об'єм починається від 30 мл, адже напій повинен «дихати».

Існує дві найпоширеніші форми келихів для червоного вина. Перший варіант нагадує ємність для білих вин, але має більший розмір і менше звужений до краю. Другий - кулястий, зазвичай найбільшого обсягу.

 

 

Фужери та «креманки»: що підійде для шампанських вин

 

Келихи для білих та червоних напівсолодких вин у пляшках – це, можна сказати, «база». В ідеалі слід підбирати під кожен алкогольний напій. Наприклад, для рожевих вин бажано мати келих із чашею у формі рожевого бутону.

Окремо варто згадати ігристі вина, зокрема, шампанські. Сьогодні для цього напою використовують вузькі та високі фужери, які знайомі всім і кожному. Але ще на початку минулого століття, у так званий «століття джазу», ігристі вина подавали у келихах, які нагадують «креманки» або сучасний посуд для мартіні.

На цьому прикладі видно, що форма келихів для вина не є незмінною істиною, яка відлита в бетоні і залишається однаковою на всі часи. Те, що сьогодні вважається трендовим, завтра може стати неактуальним.

Окрім гарного вина від виробника, звичайно.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner