Чи нешкідливі безалкогольні вина і наскільки безпечно «пристраситься» до них

Вживання алкоголю у розумних кількостях є частиною вітчизняної культури. Особливим попитом користуються різні вина. Наприклад, немає супермаркету, в якому не були б представлені червоні напівсолодкі вина у пляшках, причому дуже добре. На ринку є товари від вітчизняного виробника, а також з усіх куточків світу. Не є винятком і білі напівсолодкі вина у пляшках. Бувши розсортованими за міцністю, солодощами та іншими характеристиками, вони очікують у кожному магазині. Причому вина в Україні доступні в широкому ціновому діапазоні.
Однак у цій статті ми поговоримо не про звичний всім напій, історія якого сягає корінням у давні віки, а про відносно новий продукт, якому трохи більше сотні років. Йтиметься про безалкогольні вина, які активно просуваються у всьому світі.
Безалкогольні білі та червоні напівсолодкі вина у пляшках: це сік?
Основною проблемою червоного чи білого напівсолодкого вина у пляшках є, власне, вміст алкоголю. Вживання останнього у помірних кількостях не є проблемою здебільшого, але не завжди. Є ситуації, коли алкогольний напій неприпустимий за станом здоров'я, наприклад, при вагітності. До того ж ефект сп'яніння накладає свої обмеження. Адже ще є можливість виникнення залежності.
Подібних проблем немає з безалкогольними винами, які сьогодні можуть бути будь-якими: червоними, білими, рожевими та навіть ігристими. Багато хто думає, що в такому напої зовсім не алкоголю, тому він цілком нешкідливий. Існує думка, що це і зовсім сік або компот, присмачений ароматизаторами (і нешкідливість виявляється під питанням). Але все це – помилки.
Алкоголь у таких винах є, але не більше 0,5%. А сам напій все ще вино, але пройшло деалкоголізацію. На цей момент існує три методи, що дозволяють знизити відсоток алкоголю у вині до вказаного рівня.
Так що, як безкофеїнова кава – все ще кава, так і безалкогольне вино – все ще вино. В ідеалі.
Основні переваги безалкогольних червоних та білих напівсолодких вин
При цьому, попри видалення спиртів, все інше значною мірою зберігається. Дубильні речовини, мікроелементи – все те, що робить червоне напівсолодке вино у пляшці корисним для здоров'я при помірному вживанні. Те саме стосується і рожевих, і білих вин. До плюсів напою можна віднести:
- багатий хімічний склад;
- «винний» смак та аромат;
- мінімум калорій;
- натуральність;
- відсутність обмежень у вживанні.
Зрозуміло, йдеться про справді якісні безалкогольні вина у пляшках. Якщо товар другосортний, усередині може бути все, що завгодно. І не важливо, біле це вино чи червоне.
Окремо треба сказати, що «пристраситися» до безалкогольного вина у звичному розумінні слова не вийде, адже воно майже не містить спирту. Але цей напій може стати улюбленим, якщо смак дійсно сподобається.
Чи справді безалкогольні вина не відрізняються за смаком від звичайних?
Хоча в рекламних матеріалах часто згадується ідентичність смаку, насправді це негаразд. Річ у тому, що алкогольна частина, як червоних, так і білих напівсолодких вин у пляшках, сильно впливає на смак та аромат. Досвідчені сомельє підтверджують, що безалкогольні вина м'якші та легші. Одним словом – різницю ви помітите.
До речі, варто сказати, що після розпивання безалкогольних червоних вин у пляшках багато хто скаржиться на похмілля. Але ж алкоголю у складі майже немає? Річ у тому, що похмілля в принципі не пов'язане виключно зі спиртом, причина може ховатися в інших компонентах вина, які є алергеном.
Чи шкідливі безалкогольні вина?
Насправді сьогодні безалкогольні «алкогольні» напої перебувають у тренді. Тому знайти докладне та вірогідне дослідження не лише переваг, а й недоліків майже неможливо. Зрозуміло, що для зниження ризиків не варто економити на такому напої. Втім, це характерно і для звичайного червоного чи білого напівсолодкого вина у пляшці, яке найкраще брати від перевіреного виробника.
- Чому келихи бувають такі різні?У статті: 🍷посуд для білого та червоного вина: історія; на що впливає форма келиха; які келихи потрібні для білого напівсолодкого вина🥂.
- ТОП-3 закуски до червоного напівсолодкого винаБрускетти з томатами та базиліком з червоним напівсолодким пляшковим вином Копчена качка з апельсиновим соусом з червоним напівсолодким пляшковим вином Сирна тарілка з горіхами та медом