Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
905 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Яке вино краще сухе чи напівсолодке

Яке вино краще сухе чи напівсолодке

Виноробство є одним із найдавніших мистецтв і супроводжує людство на всьому шляху його розвитку. Так само і суперечки навколо ідеального вина старі як світ. Річ у тому, що на підсумковий результат, на смак, насолоду та аромат серйозний вплив робить занадто велика кількість факторів. Матеріал виготовлення, регіон зростання сировини, погодні умови в момент дозрівання та збирання врожаю, а також особливості технологічного процесу – все це вплине на готові червоні сухі вина у пляшках. Зрештою, на етикетці гарного вина не дарма вказано рік. Напої з одного сорту винограду, але різних урожаїв вже ніколи не будуть однаковими.

Адже сухе вино – далеко не єдине. Є й варіанти по солодші. Не дивно, що в народі тривають дебати на тему, що краще. Ми поговоримо про те, чи насправді напівсолодке вино відрізняється від сухого, чимось, крім смаку.

 

Чи додають цукор у напівсолодке вино

 

 

Багато хто помилково вважає, що відмінність зазначено вже в назві. Справді, напівсолодке вино має насолоду в смаку, а сухе… Скажімо так, ті, кому воно не до смаку, часто вигадують зверхні назви: «кисляк», «оцет» тощо. Хоча насправді сухе вино – далеко не завжди кисле. Це залежить від сорту, марки та багато іншого. Воно просто зовсім не солодке. Через цю ситуацію виникло кілька помилок. По-перше, вважається, що червоне сухе вино у пляшках ідеальне для тих, хто стежить за фігурою. Адже у ньому зовсім немає цукру. По-друге, напівсолодке вино сприяє появі зайвої ваги. Ну так. Через цукор, який у нього додають.

Все зовсім негаразд.

Сухе вино все ж таки містить трохи цукру, а допомагає схуднути за рахунок прискорення метаболізму. У червоних вин дуже великий вміст корисних речовин, у тому числі антиоксидантів та поліфенолів. Тому в боротьбі із зайвою вагою воно буде корисним, якщо пити не більше 150 мл на добу та ігнорувати почуття голоду (апетит теж збільшується).

А у напівсолодке вино ніхто цукор не додає. Його насолода має цілком природне походження. При цьому, цукор є цукор – калорійність напівсолодких вин буде трохи вищою.

Зверніть увагу, що напівсолодкі та сухі вина, в принципі, можна готувати з одного винограду. Відрізнятиметься процес приготування.

 

Червоні сухі та напівсолодкі вина у пляшках: відмінності

 

Можна сказати, що основна відмінність між сухими та напівсолодкими винами полягає у кількості цукру, який не перетворився на спирт. Цей процес відбувається під час бродіння виноградного соку. Ферментація перетворює цукор, який міститься в ягодах на спирт, тому червоні сухі вина у пляшках зазвичай міцніші, ніж солодкі та напівсолодкі.

Згідно з міжнародними стандартами, кількість цукру, що міститься у вині, повинна становити:

  • до 3 г/л для сухого вина;
  • від 30 до 80 г/л для напівсолодкого.

Зрозуміло, йдеться саме про натуральний продукт, у якому все відбувається природним чином.

 

Що корисніше для здоров'я, напівсолодке чи сухе вино

 

 

Згідно з медичними дослідженнями, найбільш корисними для здоров'я є червоні сухі вина у пляшках із винограду сортів каберне та совіньйон. Саме у цих винах буде найбільше корисних речовин. Мерло, темпранільо та інші серйозно їм поступаються. Якщо говорити про біле сухе вино, воно теж буде не так корисно.

А ось червоне напівсолодке – майже нічим не поступається, за винятком вищого вмісту цукру. Хіба що для людини з діабетом відмінність буде колосальною.

 

Як підібрати смачне вино у пляшках

 

Найкращий спосіб підібрати червоні сухі вина у пляшках – це знайти надійного виробника. Якщо на ярмарку виноробів часто є можливість скуштувати напівсолодке або сухе вино, то в магазині подібні дегустації – рідкість. Пляшки герметичні, і якщо йдеться саме про червоні вина, виготовлені з темного скла (коричневий, зелений кольори). Ви не зможете оцінити вигляд та аромат. Тому все пізнається методом проб і помилок у процесі пошуку виробника, продукція якого припаде вам до смаку. Тільки пам'ятайте, що саме вино має бути саме натуральним, інакше користі від нього не буде ніякої.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner