10 неочікуваних фактів про вино

Така продукція, як вина у пляшках, широко представлена на вітчизняному ринку. Її можна знайти не тільки в супермаркетах великих рітейлів, а навіть у найменших магазинах «на районі». Тим більше, що у країні існують пляшкові вина від українського виробника. Вони, як правило, мають пристойну якість й здебільшого є повністю натуральними. Особливо якщо замовляти їх через інтернет безпосередньо від виробника.
Чому перші тости вимовляли з келихом пляшкового вина розе
Традиція вимовляти тост перед розпиттям характерна не тільки для вина в пляшках, але й для будь-якого іншого алкогольного напою. Пиво, горілка, лікери – все випивається не просто так, а «за здоров'я», «за удачу» або «за кохання». Однак виникнення цієї традиції сягає глибокої давнини й пов'язане саме з вином. За часів античності господар перший випивав свою порцію, говорячи добрі побажання. Перший факт у тому, що робилося це не по душевній доброті, а щоб переконати гостей: напій не отруєний. А у чаші в цей момент було саме рожеве вино. Другий факт полягає в тому, що на зорі виноробства саме розе вважалося найбільш цінним та вироблялося найбільше.
А ще існувала традиція розведення вина водою. Таким чином, навіть якщо сам, тоді ще не пляшковий, напій мав більш насичений колір, все ще пили вино рожевого відтінку.
Дзвін бокалів та довга ніжка: особливості посуду для розпивання вина у пляшках
Зіштовхуючись зі старовинними келихами й порівнюючи їх із сучасними моделями, складно не помітити багато спільного. Звичайно, йдеться про загальну конструкцію. Келихи для пляшкового вина завжди мають довгу ніжку. Й це не просто так.
Третій факт про вино полягає в тому, що його потрібно подавати та пити при температурі не більше +16 градусів. З цього випливає факт четвертий: тримати келих можна тільки за цю ніжку. По-перше, у такий спосіб вино не нагріється від тепла долоні. А по-друге, це покаже оточуючим, що ви добре виховані.
Вино, але не з винограду: які матеріали можуть бути використані
Існує думка, що навіть сама назва вина пов'язана з виноградними лозами та означає видозмінене слово «гілка». Однак сьогодні вина в пляшках можуть залишатися чудовим ароматним напоєм, який ніяк не пов'язаний з виноградом. Так, важко не згадати Бредбері та його «Вино з кульбаб». Й це не просто літературний оборот. Такий напій існує та має дуже приємний смак.
Таким чином, ось вам п'ятий факт: є вина з квітів, фруктів (особливо в Німеччині), злаків.
А ще, для виготовлення пляшкового вина можуть бути використані комахи та частини тварин.
Не солодке, а солоне: де виробляють незвичайні пляшкові вина
Оскільки солодкі грушеві, рожеві або яблучні вина можна знайти на полицях вітчизняних магазинів, то ситуація з різноманітністю матеріалів виготовлення може виявитися не такою вже й несподіваною. Але чи знаєте ви, що вина можуть бути не лише солодкими чи кислими? Шостий факт про пляшкове вино: напій може мати солонуватий смак, не бути солодким, але й не бути кислим. Саме такі на смак шаосинські вина у пляшках. Цей напій виготовляється з рису та може використовуватися точно як звичайні виноградні вина. Тобто, його й пити можна, й застосовувати як маринад чи заправку страв у процесі обсмажування.
Несподіваний сьомий факт: пляшкові вина із Шаосину цілком можна знайти на українському ринку. Щоправда, не в офлайн-магазинах, а лише в інтернеті. Як правило, такий напій пропонується не від виробника, а від постачальника, який спеціалізується на товарах для азійської кухні. А саме вино проходить як «кулінарне».
Вегетаріанець – значить непитущий? Чому вегани можуть пити не всі вина
У наші дні популярні веганство та вегетаріанство. Простіше кажучи, багато людей свідомо відмовляються від м'яса та продуктів тваринного походження загалом. Вже очевидно, що така людина не питиме вино з мишенятами, коброю чи скорпіонами. Однак і звичайні вина у пляшках доведеться вибирати дуже ретельно. Восьмий факт про пляшкові вина: у процесі виготовлення часто використовується яєчний білок та желатин. Як правило, йдеться про етап очищення, але саму ситуацію це не змінює.
Дев'ятий факт: багато виробників цю проблему вже врахували. Сьогодні можна знайти не лише безалкогольне вино, а й веганське.
Нарешті, десятий факт про пляшкові вина: ціна та вік не мають безумовного значення. Старе вино – не завжди означає «хороше» (деякі напої взагалі «живуть» не більше двох років). Це можна помітити з французьких вин, які на українському ринку часто мають оцтовий смак. Можете бути впевнені, більшість із них від початку такими не були, просто їх терміни вже підходять.
А висока ціна ніколи не гарантує, що саме цей напій сподобається вам більше ніж доступні вина в пляшках від українського виробника.
- Непопулярні, але правдиві факти про ігристе виноУ цій статті ми поговоримо про історію виникнення ігристого вина 🍾 та дізнаємося, як називається дріт, що утримує коркову пробку.
- Яке вино краще сухе чи напівсолодкеЧи додають цукор у напівсолодке вино? Відмінності червоного сухого та напівсолодкого. Яке з них корисніше? Як підібрати смачне вино у пляшці.