Яке вино вибрати у спеку?

Влітку в умовах підвищеної температури сприйняття смаків стає більш гострим, тому вина, що подаються, повинні бути більш легкими, свіжими та витонченими.
Кислотність пляшкових вин - основний критерій вибору
Одним із ключових факторів вибору пляшечки вина для літнього рандеву є кислотність напою. Чому саме вона? Справа в тому, що напої з високою кислотністю активують роботу слинних залоз, що сприймається як освіжаючий ефект. Літні вина мають бути низькотанінними, з мінімальною екстрактивністю, щоб не створювати відчуття щільності у роті.
При покупці вина у пляшках звертайте увагу на вміст алкоголю, оскільки етанол при високій температурі посилює судиннорозширювальну дію, сприяючи зневодненню організму.
Відмінним рішенням для літа будуть пляшкові вина з виноградних сортів Совіньйон Блан, Верментіно, Альбаріньо або Ріслінг. Вини цієї категорії мають високу кислотність та мінеральність. Така характеристика як мінеральність формується на основі наявності мікроелементів у ґрунті та особливості терруару.
Літні білі пляшкові вина
Серед різноманітності білих вин у пляшках для жаркої пори року підійдуть напої з яскравою кислотністю, розбавленою ароматом цитрусів, білих квітів та трав. Терпкість зеленого яблука, відтінки лайма, бузини та легкі мінеральні ноти роблять такі вина пляшки ідеальним вибором для літа.
Одним із найпопулярніших літніх сортів є Совіньйон блан, який дає яскраві вина з нотами цитрусів, зеленого яблука, агрусу та свіжоскошеної трави. Альбаріньо, характерний для Галісії та північної Португалії, відрізняється ароматами персика, білих квітів та легкою морською мінералізацією. Верментино, поширений в Італії та на Корсиці, вражає поєднанням лайма, гіркуватих трав та морського бризу. Таке поєднання робить такі пляшкові вина ідеальним доповненням до морепродуктів. Яке б вино у пляшці ви не вибрали, воно повинно подаватися охолодженим близько 8–10 °C.
Неповторний смак рожевих пляшкових вин
Рожеві вина, особливо вироблені методом прямого пресування, зберігають свіжість і легкість, але при цьому мають більшу насиченість у порівнянні з білими. Рожеві пляшкові вина мають універсальність, їх можна поєднувати зі стравами середземноморської кухні, гриль-овочами, стравами з соусом песто, пряною куркою і навіть стравами азіатської кухні.
Оптимальними сортами винограду для «літніх» вин вважаються Гренаш, Сіра, Сенсо та Мурведр, особливо в регіонах Провансу, Лангедоку та Наварри. Ці вина мають свіжість, помірну кислотність і яскраві аромати полуниці, малини, пелюстків троянд, цитрусів і іноді легких спецій. Прованські рожеві вина у пляшках найчастіше світлі за кольором. Вина на основі Піно нуар з Німеччини та Нової Зеландії відрізняються нюансами червоних ягід та білих квітів.
Що потрібно знати про літні червоні вина у пляшках
Попри те, що червоні вина більшою мірою асоціюються прохолодною порою року, у цій категорії також можна знайти підхожий варіант для літа з низькою танінністю, високою фруктовістю та помірним вмістом алкоголю.
З Гами, особливо з Божоле, отримують соковиті вина з ароматами вишні, малини та легкими пряними відтінками. Піно нуар з Ельзасу, Бургундії або холодних регіонів Нового Світу також чудово підійде для літа. Такі вина відрізняються тонкими нотами смородини, суниці. Фраппато із Сицилії – легкий, фруктовий, з нотами гранату та червоних ягід, ідеальний для аперитиву. Головне - уникайте дубових і надто танінних вин у пляшках, які можуть бути важкими у спеку.
Варто відзначити, що вина, витримані в нейтральних місткостях із нержавіючої сталі або бетону, краще зберігають фруктовість, свіжість та яскравість, ніж витримані в дубі.
Чи варто пити ігристі вина влітку
Ігристі вина заслуговують на особливу увагу в літньому сезоні. Бульбашки вуглекислого газу стимулюють рецептори, тим самим викликаючи ефект прохолоди. Ігристі вина, особливо брют, мають яскраву кислотність і мінімальну залишкову насолоду.
Завдяки методам вторинної ферментації такі вина отримують складні аромати дріжджів, хлібної скоринки, яблучної кислотності та цитрусових, що робить їх набагато глибше, ніж просто освіжаючий напій. Подавати ігристі вина у пляшках варто за температури 6–8 °C. Вони відмінно гармонують із сирами з пліснявою, устрицями, тарталетками та навіть десертами на основі свіжих фруктів.
- Непопулярні, але правдиві факти про ігристе виноУ цій статті ми поговоримо про історію виникнення ігристого вина 🍾 та дізнаємося, як називається дріт, що утримує коркову пробку.