Продавець Перша Виноробна станція розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
917 відгуків
+380 (97) 539-27-90
+380 (63) 440-85-04
вулиця 40-річчя Перемоги, 24, смт. Таїрове, Україна

Як зберігати вина у спекотний літній період

Як зберігати вина у спекотний літній період

Пляшкові вина вимагають ретельного ставлення до умов зберігання особливо у літній період, оскільки коливання температури або її суттєве підвищення може призвести до змін смаку та аромату. При зберіганні вина в умовах спеки необхідно враховувати безліч факторів, зокрема, спосіб зберігання, місткість, матеріали, з яких вона виготовлена.

 

Вплив температури на вина

 

Найбільш небезпечним для вина є дія високих температур. При температурі вище +25 ºС усередині пляшки або винної бочки починають прискорюватися хімічні процеси, що призводять до передчасного старіння. Насамперед страждає аромат — у пляшкових винах зникають тонкі квіткові та фруктові ноти. Смак вина стає важким.

 

 

Смакові зміни особливо помітні в білих та ігристих пляшкових винах, що містять велику кількість летких ароматичних сполук. Тривале перебування при температурі вище +30 ºС призводить до активного окислення, появі сторонніх, неприємних запахів. У пляшкового вина нерідко підвищується внутрішній тиск, що призводить до виштовхування пробки або пошкодження.

 

Оптимальна температура зберігання вин у пляшках

 

Білі пляшкові вина рекомендується зберігати за температури від +8 до +12 ºС. Для червоних вин краща температура близько 12-16 ºС. Однак ще важливішим чинником, ніж точна температура, є її стабільність.

Вина у пляшках зберігаються відносно стабільно, проте потребує захисту від світла та тепла. У промислових масштабах використовуються винні холодильники або погреби з мікрокліматом, що регулюється. У таких умовах підтримується оптимальний температурний режим та вологість 70%. Це запобігає висиханню пробки та зайвому випаровуванню вина.

Якщо йдеться про домашнє зберігання вин у пляшках, вибирайте найбільш прохолодні місця, далеко від сонячних променів та джерел тепла. Це можуть бути комори або нижні ящики шаф. Під час облаштування місць зберігання враховуйте, що пляшки повинні знаходитись у горизонтальному положенні. Це дозволяє провину постійно змочувати пробку, не даючи їй висохнути і не допускаючи проникнення повітря всередину.

 

Особливості зберігання вин у бочках

 

Зберігання вин у пляшках організувати нескладно, більше особливостей має зберігання у бочках, особливо дубових. Річ у тому, що бочка є активним компонентом процесу дозрівання вина. У ній напій насичується танінами та ароматами деревини.

За високої температури вино в бочці починає випаровуватися значно швидше. Якщо вона перевищує позначку +16 ºС, велика ймовірність вторинного бродіння чи помутніння. Ідеальний рівень вологості - від 70 до 80%, що знижує випаровування та запобігає усушенню деревини. Крім того, приміщення має бути добре провітрюваним, щоб уникнути активного утворення цвілі.

 

Транспортування вин у пляшках влітку

 

Оптимальний варіант транспортування пляшкових вин – використання термоізоляційних коробок та охолоджувальних гелевих матів. Коробки для вин у пляшках виготовлені з щільного пінополістиролу або багатошарових матеріалів з покриттям, що відбиває. Такі коробки дозволяють підтримувати необхідний температурний діапазон протягом кількох годин навіть за температури зовні понад 30 ºС.

Для додаткового захисту внутрішньо коробок поміщають гелеві охолоджувальні мати, наповнені спеціальним розчином. При використанні в поєднанні з термоупаковкою гелі мати створюють усередині коробки ефект холодильника. Зверніть увагу, що мати не повинні контактувати безпосередньо пляшками вина, між ними рекомендується прокласти тонкий шар картону або тканини.

 

Як визначити перегрів вина

 

 

Насамперед в результаті перегріву на пляшці з'являється потік з-під пробки, а пробка випирає назовні. Колір вина змінюється на темніший, а аромат замість яскравих фруктових нот набуває важких карамелізованих або навіть оцтових відтінків, може з'явитися зайва насолода або неприємна гіркота. На жаль, такі зміни незворотні, провину не можна повернути якості, які вона отримала від виробника.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner